Sådan bliver du mere miljøvenlig

En miljøvenlig bolig er både godt for miljøet og pengepungen. Det kan være en god investering i længden. Men hvordan gør du din bolig mere miljøvenlig?

SPONSORERET INDHOLD

Hver måned tikker regninger for el, vand og varme ind i din e-boks. Det er ikke små penge, som der opkræves, men du kan samtidig ikke leve uden at benytte dig af boligens forsyninger. Du skal kunne holde varmen og skruer naturligvis ekstra op for temperaturen i vintermånederne.

Strøm bruger du næsten til alt. Både når du ser aftenfilm på fjernsynet, når du står i køkkenet og laver mad og noget så simpelt som når du tænder lampen for at kunne se, hvor du befinder dig. Vandforsyningen bruger du også flittigt, når du kokkerer eller skal i bad efter den daglige løbetur.

Det kan godt være, at du ikke tænker over det, men dit forbrug af vand, el og varme skader også miljøet. Også selvom du sparer på det. Derfor er det blevet populært at leve miljøvenligt. Du kan for eksempel leve mere miljøvenligt ved at investere og renovere en smule på din bolig

Solceller hjælper på miljøet

Hvis ikke du har penge på opsparingen, så lån penge til et solcelleanlæg. Solceller bruges til at producere elektricitet fra solens lys. Det er sollyset, der aktiverer cellerne og ikke solstråler. Det vil sige, at der i et begrænset omfang også produceres energi, når der er overskyet.

I solcelleanlægget er der dog indbygget et batteri, hvor energien kan lagres, så du ikke kun har strøm, når solen er fremme, men døgnet rundt – også når det er mørkt.

Siden 2001 er priserne på solceller faldet med helt op til 40 %. Det kan godt lønne sig at investere i et solcelleanlæg, selvom at købsprisen kan virke dyr. Men på den langsigtede bane er det en god investering. Efter cirka halvdelen af solcellens levetid vil dit indskud være tjent hjem, og den sidste halvdel af levetiden vil du høste gratis strøm. Derudover er det meget mere miljøvenligt.

Spar på varmeregningen med nye døre og vinduer

Flere danske huse lever ikke op til kravene, som i dag stilles til vinduer og døres isoleringsevne. Hvis dine vinduer og døre er gamle og nedslidte, og du overvejer at udskifte dem, så kan du i dag gøre din bolig mere energivenlig og samtidig spare på varmeregningen i fremtiden.

Varmetabet i huset driver ikke udelukkende gennem loft og tag. Det driver også gennem dine døre og vinduer. Varmetabet er rent faktisk højt, når dine døre og vinduer ikke er nye og energivenlige. Hvis du ønsker en bolig, der både er bedre for miljøet og på samme tid kan minimere dine månedlige udgifter i varme, så kan energiruder og god isolering være en god løsning.

Energiruder spiller en stor rolle, når du vil sænke husets CO2-udledning, og investeringen er god, hvis du vil have en markant lavere forbrug og sundere indeklima.

Energirigtige vinduer og døre er designet således, at solens gratis stråling bibeholdes i rummet, samtidig med at husets varme reflekteres i glasset og bliver i huset. Derudover er vinduer og døre bygget med friskluftsventilation, hvilket vil sige, at du kan lufte ud uden at åbne vinduet.

Den daglige udluftning er altafgørende for et godt indeklima i din bolig, og det nedsætter risikoen for husstøvmider, skimmelsvamp og kondens.

Efterisolering giver et godt indeklima

Stiger din varmeregning eller er den bare generelt høj, så kan det godt tyde på, at varmetabet i din bolig er stort. Det er en dyr fornøjelse, hvis din bolig ikke er isoleret korrekt, og du typisk taber du op til tolv procent af husvarmen gennem loft og tag.

Har du allerede skiftet dine døre og vinduer, eller besidder din bolig i forvejen relativt nye af slagsen, så kan den tunge varmeregning godt skyldes, at din isolering og efterisolering på loftet ikke er ordentligt isoleret.

Isolering og efterisolering af dit hus er den nemmeste, hurtigste og billigste metode til at sænke varmeregningen og gøre klimaet sundere. Omkostningerne ved at isolere din bolig igen tjener du hurtigt hjem igen. En tommelfingerregel siger, at du efter tre til fire år vil have tjent investeringen ind igen gennem en væsentligt billigere udgift i varme.

Har du altså planer om at gøre din bolig mere energivenlig og ikke mindst sænke dine månedlige udgifter i varme og el, så kan det være en god idé at investere i solcelleanlæg, nye døre og vinduer og efterisolere boligen. Især nye døre og vinduer samt efterisolering er en nem og enkelt måde at gøre dit hus mere energirigtigt.

Related posts

Leave a Comment